Bu kaydın yasal hükümlere uygun olmadığını düşünüyorsanız lütfen sayfa sonundaki Hata Bildir bağlantısını takip ederek bildirimde bulununuz. Kayıtlar ilgili üniversite yöneticileri tarafından eklenmektedir. Nadiren de olsa kayıtlarla ilgili hatalar oluşabilmektedir. MİTOS internet üzerindeki herhangi bir ödev sitesi değildir!

EKSTRAKSİYON KOŞULLARININ SİYAH ÇAYDA VE MATE ÇAYINDA POLİFENOL, ANTİOKSİDAN VE ANTİMİKROBİYAL AKTİVİTE ÜZERİNE ETKİLERİ

Oluşturulma Tarihi: 2006

Niteleme Bilgileri

Tür: Raporlar

Alt Tür: Proje Raporu

Yayınlanma Durumu: Yayınlanmış

Dosya Biçimi: PDF

Dil: Türkçe

Yazar(lar):

Emeği Geçen(ler): VELİOĞLU, Sedat (Proje Yürütücüsü),


Yayın Tarihi:


Dosya:
file show file
Görüntüle
download file
Kaydet

Anahtar Kelimeler Siyah çay, mate, ekstraksiyon, solvent, antioksidan, polifenol, antibacteriyalBlack tea, mate, extraction, solvent, antioxidant, polyphenol, antibacterial
Özet Siyah çay ve mate çayı saf aseton, DMF, etanol, metanol ve bunların %50'lik çözeltileri ile 2, 8 ve 18 saat süre ile ekstrakte edilmiştir. Elde edilen ham ekstraktlar polifenol içeriği, antioksidan ve antibakteriyel aktivite açısından incelenmiştir. Çay çeşidi ayrımı olmaksızın, bütün ekstraktlar içinde %50 sulu solvent ekstraktları daha fazla polifenol içermiştir ve daha fazla antioksidan aktivite göstermiştir. Her iki çaydan elde edilen sulu aseton ve DMF ekstraktlarının polifenol içeriği bu amaçla halen en yaygın şekilde kullanılan etanol ve metanol solventlerinden daha fazla bulunmuştur. Sulu solvent ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri birbirine yakın düzeyde olup, ekstraktların polifenol konsantrasyonu ile yüksek korelasyon göstermişlerdir. Çayların sulu solvent ekstraktları, kullanılan solvente ve test edilen bakteriye bağlı olarak antibakteriyel aktivite göstermiştir. Test bakterilerine karşı Mate ekstraktları siyah çay ekstraktlarından daha kuvvetli antibakteriyel aktivite göstermiştir. Her iki çaydan elde edilen ekstraktlara karşı en hassas bakterinin S. aureus olduğu belirlenmiştir.
İçindekiler
Açıklamalar Siyah çay ve mate çayı saf aseton, DMF, etanol, metanol ve bunların %50'lik çözeltileri ile 2, 8 ve 18 saat süre ile ekstrakte edilmiştir. Elde edilen ham ekstraktlar polifenol içeriği, antioksidan ve antibakteriyel aktivite açısından incelenmiştir. Çay çeşidi ayrımı olmaksızın, bütün ekstraktlar içinde %50 sulu solvent ekstraktları daha fazla polifenol içermiştir ve daha fazla antioksidan aktivite göstermiştir. Her iki çaydan elde edilen sulu aseton ve DMF ekstraktlarının polifenol içeriği bu amaçla halen en yaygın şekilde kullanılan etanol ve metanol solventlerinden daha fazla bulunmuştur. Sulu solvent ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri birbirine yakın düzeyde olup, ekstraktların polifenol konsantrasyonu ile yüksek korelasyon göstermişlerdir. Çayların sulu solvent ekstraktları, kullanılan solvente ve test edilen bakteriye bağlı olarak antibakteriyel aktivite göstermiştir. Test bakterilerine karşı Mate ekstraktları siyah çay ekstraktlarından daha kuvvetli antibakteriyel aktivite göstermiştir. Her iki çaydan elde edilen ekstraktlara karşı en hassas bakterinin S. aureus olduğu belirlenmiştir. (Black and mate tea were extracted with 8 different solvents of different polarities at 2, 8 and 18h. The crude extracts were screened for polyphenol content, antibacterial and antioxidant activity. In all extracts, regardless of tea type, 50% aqueous solvent extracts had markedly higher polyphenol content and antioxidant activity determined by DPPH radical and reducing power compared to absolute ones. For both black and mate tea, aqueous acetone extracts at 2 h of extraction gave the highest amount of polyphenol, while at 8 h and 18 h aqueous DMF was found to be the most efficient solvent. Among absolute solvent extracts the order of polyphenol content at all times was DMF>methanol>acetone=ethanol for both teas. At 2, 8 and 18 h of extraction antioxidant activities of aqueous solvent extracts of teas were found to be close to each other. But with respect to absolute solvent extracts, the highest and the least activities were obtained with DMF and acetone, respectively. With both two antioxidant assays, antioxidant activities of teas were correlated with their polyphenol concentration at all 3 different extraction times. Aqueous solvent extracts of teas were also found to possess antibacterial activity depending on the solvent used and bacterium tested. Mate tea extracts exhibited stronger activity against test bacteria than those of black tea. S. aureus was found to be the most sensitive to all extracts from both teas.)
Haklar
Notlar

KaynakçaYıldırım A, Mavi A and Kara AA, (2003). Antioxidant and antimicrobial activities of Polygonum cognatum Meissn extracts. J Sci Food Agric 83: 64-69.Yen GC and Duh PD, (1994). Scavenging effect of methanolic extracts of peanut hulls on free-radical and active oxygen species. J Agric Food Chem 42: 629-632.
doi:10.1021/jf00039a005
Wang H, Provan GJ and Helliwell K, (2004). Determination of rosmarinic acid and caffeic acid in aromatic herbs by HPLC. Food Chem 87: 307-311.
doi:10.1016/j.foodchem.2003.12.029
Tepe B, Daferera D, Sokmen A, Sokmen M and Polissiou M, (2005). Antimicrobial and antioxidant activities of the essential oil and various extracts of Salvia tomentosa Miller (Lamiaceae). Food Chem 90: 333-334.
doi:10.1016/j.foodchem.2003.09.013
Sun T and Ho C, (2005). Antioxidant activities of buckwheat extracts. Food Chem 90: 743- 749.
doi:10.1016/j.foodchem.2004.04.035
Sokal RR and Rohlf FJ, (1995). Biometry, The Principles and Practice of Statistics in Biological Resarch, W.H. Freeman and Co. NewYork, 887p.Romero AM, Doval MM, Sturla MA and Judis MA, (2004). Antioxidant properties of polyphenol-containing extract from soybean fermented with Saccharomyces cerevisiae. Eur J Lipid Sci Technol 106: 424-431.
doi:10.1002/ejlt.200400953
Pulido R, Bravo L and Saura-Calixto F, (2000). Antioxidant activity of dietary polyphenols as determined by a modified ferric reducing/antioxidant power assay. J Agr Food Chem 48: 3396-3402.
doi:10.1021/jf9913458
Psarra E, Makris DP, Kallithraka S and Kefalas P, (2002). Evaluation of the antiradical and reducing properties of selected Greek white wines: correlation with polyphenolic composition. J Sci Food Agric 82: 1014-1020.
doi:10.1002/jsfa.1124
Pinelo M, Rubilar M, Sineiro J and Nunez, MJ, (2004). Extraction of antioxidant phenolics from almond hulls (Prunus amygdalus) and pine sawdust (Pinus pinaster). Food Chem 85: 267-273.
doi:10.1016/j.foodchem.2003.06.020
Özkan G, Sagdic O, Baydar NG and Karamahmutoglu Z, (2004). Antibacterial activities and total phenolic contents of grape pomace extracts. J Sci Food Agric 84: 807-1811.
doi:10.1002/jsfa.1901
Obanda M and Owuor PO, (1997). Flavanol composition and caffeine content of green leaf as quality potential indicators of Kenyan black teas. J Sci Food Agric 74: 209-215.
doi:10.1002/(SICI)1097-0010(199706)74:2<209::AID-JSFA789>3.3.CO;2-W
Negi PS, Chauhan AS, Sadia GA, Rohinishree YS and Ramteke RS, (2005). Antioxidant and antibacterial activities of various seabuckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed extracts. Food Chem 92: 119-124.
doi:10.1016/j.foodchem.2004.07.009
Mila I, Scalbert A and Expert D, (1996). Iron withholding by plant polyphenols and resistance to pathogens and rots. Phytochemistry 42: 1551-1555.
doi:10.1016/0031-9422(96)00174-4
Mello LD, Alves AA, Macedo DV and Kubota LT, (2005). Peroxidase-based biosensor as a tool for a fast evaluation of antioxidant capacity of tea. Food Chem 92: 515-519.
doi:10.1016/j.foodchem.2004.08.019
Lapornik B, Prosek M and Wondra AG, (2005). Comparison of extracts prepared from plant by-products using different solvents and extraction time. J Food Eng 71:214-222.
doi:10.1016/j.jfoodeng.2004.10.036
Langley-Evans SC, (2000). Antioxidant potential of green and black tea determined using the ferric reducing power (FRAP) assay. Int J Food Sci Nutr 51:181-188.
doi:10.1080/09637480050029683
Khokhar S and Apenten RKO, (2003). Iron binding characteristics of phenolic compounds: some tentative structure-activity relations. Food Chem 81:133-140.
doi:10.1016/S0308-8146(02)00394-1
Katalinic V, Milos M, Modun D, Music I and Boban M, (2004). Antioxidant effectiveness of selected wines in comparison with (+)-catechin. Food Chem 80: 593-600.Gülçin I, Oktay M, Kirecci E and Kufrevioglu OI, (2003). Screening of antioxidant and antimicrobial activities of anise (Pimpinella anisum L.) seed extracts. Food Chem 83: 371-382.Jayaprakasha GK, Selvi T and Sakariah KK, (2003). Antibacterial and antioxidant activities of grape (Vitis vinifera) seed extracts. Food Res Int 36: 117-122.
doi:10.1016/S0963-9969(02)00116-3
Filip R and Ferraro GE, (2003). Researching on new species of “Mate”: llex brevicuspis. Eur J Nutr 42: 50-54.
doi:10.1007/s00394-003-0399-1
Chung KT, Lu Z and Chou MW, (1998). Mechanism of inhibition of tannic acid and related compounds on the growth of intestinal bacteria. Food Chem Toxicol 36: 1053-1060.
doi:10.1016/S0278-6915(98)00086-6
Canadanovic-Brunet JM, Djilas SM and Cetkovic GS, (2005). Free-radical scavenging activity of wormwood (Artemisia absinthium) extracts. J Sci Food Agric 85: 265-272.
doi:10.1002/jsfa.1950
Chavan UD, Shahidi F and Naczk M, (2001). Extraction of condensed tannins from beach pea (Lathyrus maritimus L.) as affected by different solvents. Food Chem 75:5 09-512.
doi:10.1016/S0308-8146(01)00234-5
Baydar NG, Özkan G. and Sagdiç O, (2004). Total phenolic contents and antibacterial activities of grape (Vitis vinifera L.) extracts. Food Control 15: 335-339.
doi:10.1016/S0956-7135(03)00083-5
Bauer, A. W., Kirby, W. M. M., Sherries, J. C., & Turck, M. (1966). Antibiotic susceptibility testing by single disk method. Am. J. Clin. Pathol. 45: 493–496.Atoui AK, Mansouri A, Boskou G and Kefalas P, (2005). Tea and herbal infusions: their antioxidant activity and phenolic profile. Food Chem 89: 27-36.
doi:10.1016/j.foodchem.2004.01.075
Alzoreky NS and Nakahara K, (2003). Antibacterial activity of extracts from some edible plants commonly consumed in Asia. Int J Food Microbiol 80: 223-230.
doi:10.1016/S0168-1605(02)00169-1
Yoshino M and Murakami K, (1998). Interaction of iron with polyphenolic compounds: application to antioxidant characterization. Anal Biochem 257: 40-44
doi:10.1006/abio.1997.2522
Yuan YV, Bone DE and Carrington MF, (2005). Antioxidant activity of dulse (Palmira palmata) extract evaluated in vitro. Food Chem 91: 485-494.
doi:10.1016/j.foodchem.2004.04.039


Atıf Yapanlar

Gözat Sayfasına Dön

 

Sosyal Medya ve Araçlar

İstatistikler

  • Kayıt
    • Bu ay: 0
    • Toplam: 31540
  • Online
    • Ziyaretçi: 206
    • Üye: 0
    • Toplam: 206

Detaylı İstatistikler